Je kent haar wel, die vrouw met de hoofdprijs tijdens zo’n beetje ieder Koffie Kampioenschap in Nederland. Maar wie is zij eigenlijk?

Wie?

Rose van Asten groeide op in Swaziland, Nederland en Tanzania en koos uiteindelijk Nijmegen als plaats om te gaan studeren. Tijdens haar studie begon ze te werken bij Café de Blonde Pater. De eigenaar van dat café was Louis Claus († 2010), een gepassioneerd horecamens met een chronisch koffievirus.

Als Rose voor een andere bijbaan had gekozen, was zij nooit Dutch Barista Champion, Dutch Cuptaster Champion en Latte  Art Kampioen geweest. Door haar deelname aan de kampioenschappen bleef Rose leren over koffie en groeide haar passie. Ze leerde vakgenoten kennen over de hele wereld. Maar misschien is haar grootste overwinning het bedwingen van haar zenuwen voor het geven van haar presentaties.

Wat nu?

Rose verliet de Blonde Pater voor een baan als baristatrainer bij Koffiebranderij Peeze (ook al zal ze de Blonde Pater nooit helemaal verlaten). In 2009 begon ze samen met Liesbeth Sleijster een eigen onderneming: Cocoon Coffee. Door middel van training, consultancy en optredens tijdens evenementen streven de twee dames naar een hoger koffieniveau in Nederland.

Ondanks de gewonnen awards en de verdiende media-aandacht blijft Rose bescheiden. Ze houdt niet van half werk en zal altijd kiezen voor een maximale prestatie. Dit resulteert in hard werken na een gedetailleerde voorbereiding voor iedere opdracht.

Waarom beroemd?

Het is gemakkelijk om te zeggen dat Rose van Asten een Beroemd Barista is door de overwinningen tijdens Koffie Kampioenschappen. Dit is maar gedeeltelijk waar.

Haar beroemdheid heeft ze ook te danken aan haar indrukwekkende inzet om het optimale te bereiken en het delen van haar opgedane ervaring en kennis. Daarnaast verdient Rose respect van iedere vakgenoot door haar constante interesse voor andere meningen en nieuwe technieken.

Koffiejuf

In 2003 waren Rose en ik finalisten van het Dutch Barista Championship. Pas jaren later leerden we elkaar echt kennen.

We gaven samen Latte Art workshops en SCAE trainingen. In 2010 combineerden we onze wedstrijdervaring en verschillende werkwijzen in Kampioenschap Coaching met een zeer succesvol resultaat.

Ondanks dat we ‘op papier’ elkaars concurrent zijn, zorgt het wederzijds respect en het opgelopen koffievirus ervoor dat we goede koffievrienden zijn geworden. We geven elkaar regelmatig advies en tips om uiteindelijk het koffieniveau te blijven verhogen.

Contact

Twitter: @rosevanasten

E-mail: rose@cocooncoffee.nl

Lees ook: Beroemd Barista  Jeroen Veldkamp.