Als je een eigen bedrijf begint of hebt, dan zal je regelmatig in je omgeving deze twee opmerkingen horen:

1. Wat moet dat heerlijk zijn om te kunnen doen wat je zelf wilt!
2. Wat moet dat moeilijk voor je zijn dat je altijd met je werk bezig bent!

De opmerkingen zeggen veel over de mensen die ze maken. Maar er zit ook een kern van waarheid in, iets waar iedere ondernemer wel eens mee worstelt: hoe krijg je balans in werk en niet-werk? In deze blogpost deel ik hoe ik dat zelf ervaar en wat balans voor mij betekent.

 

Fulltime

Toen ik net een eigen bedrijf had, zat ik hele werkdagen aan mijn bureau. De tijd uit te zitten. Ik was gewend dat er acht uur gewerkt moest worden. Druk of stil, een werkdag duurde acht uur.

Als ik daar nu op terugkijk, zou ik willen dat ik anders met de tijd was omgegaan. Dan had ik meer genoten van die periode en het gevoel kunnen hebben echt ‘alle tijd’ te hebben.

Later, toen er veel te doen was in het bedrijf, vlogen de dagen en weken voorbij en had ik al snel geen idee meer hoeveel uren ik werkte. In die periode eindigde mijn relatie, en ik stortte mij toen helemaal op het werk.

Oneindig

Je helemaal op het werk storten, dat is met een eigen bedrijf zo gebeurt. Het werk is nooit af. Er is altijd wel iets te doen of te bedenken. Werk is oneindig geworden.

Ik denderde maar door, startte nieuwe projecten en was altijd bereikbaar. Ik geloofde toen dat het ook zo hoorde, als zelfstandig ondernemer. Work hard, play hard. Al kwam er van ‘Play’ maar weinig terecht.

Tijd, aandacht, geld en energie

De balans was zoek, dat was duidelijk. Wat ook duidelijk werd, is dat die balans niet in tijd alleen zit. Tijd voor vakantie was wel te maken, bijvoorbeeld. Maar voor een vakantie is meer nodig dan tijd alleen.

Tijd, aandacht, geld en energie, het kan allemaal maar één keer worden uitgegeven. En ze zijn even waardevol (of waardeloos, zonder elkaar).

Als eigen baas was ik wel bezig met genoeg geld verdienen en betaald te krijgen voor mijn tijd, maar hoe ik mijn voorraad energie en aandacht op peil kon houden, daar was ik mij niet bewust van.

Nieuwe balans

Om een balans in mijn leven te krijgen (dat was na een aantal jaren echt nodig), veranderde ik mijn focus. In plaats van balans in werk en niet-werk te zoeken, zoek ik naar een balans tussen tijd, aandacht, geld en energie.

Zo plan ik bijvoorbeeld na een drukke dag geen afspraak in waar mijn aandacht voor nodig is (ook al heb ik de tijd wel). Die tijd kan ik beter gebruiken om iets te doen waar weinig aandacht voor nodig is en wat energie oplevert.

Vrij zijn

Natuurlijk zijn er periodes waarin de balans verloren gaat. Een groot project slokt dan bijvoorbeeld al mijn tijd, aandacht en energie op. Dat project levert ook geld op, waardoor ik later weer in balans kan komen, bijvoorbeeld tijdens een vakantie of rustige periode.

Een eigen bedrijf geeft niet vanzelfsprekend een gevoel van vrijheid. Vrije dagen nemen is niet genoeg (dit geldt volgens mij ook voor mensen in loondienst). Het bewust verdelen en aanvullen van tijd, aandacht, geld en energie levert mij wel het gevoel dat ik vrij ben op. En dat is soms hard werken..