Als je graag een eigen bedrijf wilt beginnen, maar geld niet belangrijk vindt, dan is een lifestyle business misschien iets voor jou. Een bedrijfsmodel waarbij jouw levensstijl centraal staat.

Ik run een lifestyle business. Het starten met een lifestyle business klinkt eenvoudig en ideaal. Dus waarom zijn er zo weinig ondernemers die dit doen?

Geld is wel nodig

Laten we eerlijk zijn. Iedere ondernemer heeft te maken met geld. Zonder geld kan je geen bedrijf runnen en, in deze maatschappij, niet functioneren.

Je doel is waarschijnlijk ook niet om zonder geld door het leven te gaan, maar heel veel geld verdienen vind je niet nodig.

Genoeg geld is genoeg

“Gewoon genoeg voor mijn huis en een belegde boterham”, hoor ik vaak voorbij komen, als het over doelen gaat. Of: “Genoeg geld om lekker te kunnen leven, meer is niet nodig”.

Genoeg is genoeg. Juist hierdoor is geld wel belangrijk in een lifestyle business. Want hoeveel is genoeg?

4-Hour WorkWeek?

4hourworkweekDe term lifestyle business komt uit de VS. Een pionier is Timothy Ferriss, de auteur van het boek The 4-Hour WorkWeek.

Dit boek las ik een jaar of vier geleden en zorgde voor een begin in het veranderen van mijn ondernemerschap.

Niet alleen de mogelijkheid om slimmer te werken en (meer dan) genoeg te verdienen sprak mij aan. Ook de manier van het bepalen van doelen, zowel financieel als niet-financieel, liet me niet los.

 

Lifestyle Business

Een lifestyle business heeft niets te maken met mode of trends. Een lifestyle business is zo ingericht dat het perfect past bij de levensstijl van de ondernemer.

Een groot verschil tussen een lifestyle business en een ‘gewoon’ bedrijf is het doel. We vinden het heel gewoon om 40 jaar hard te werken en om dan daarna van je pensioen te kunnen genieten. Een lifestyle business heeft als doel om zo snel mogelijk te genieten van het leven, terwijl je genoeg geld blijft verdienen.

The Guardian publiceerde een artikel over dit onderwerp

Als je een lifestyle business hebt, houd je werk en privé niet gescheiden. Je business is een onderdeel van je leven, net als je gezin, je sociale contacten, je gezondheid, je reizen, je scholing etc.

Maximale levensstijl

Ook een lifestyle business heeft een financieel doel. Dit doel is afhankelijk van je levensstijl. Je maximale levensstijl.

Je gaat niet voor 100.000 euro omzet of 20% groei in winst, maar je gaat voor je maximale levensstijl.

First class over de wereld vliegen of liften door Europa, er hangen verschillende prijskaartjes aan.

Als je je maximale levensstijl voor je ziet, is het een kwestie van de prijskaartjes optellen om je financiële doel voor je lifestyle business te bepalen.

Ruimte voor je ideeën in de Koffiemarkt

 

Durf te wensen

Voor mensen die geld niet belangrijk vinden, is het hebben van (dure) wensen ongemakkelijk. Het omschrijven van een maximale levensstijl gaat dan vaak niet verder dan het leven dat je nu al hebt, of zelfs nog iets minder.

 

Het is helemaal niet zo eenvoudig om je maximale levensstijl te benoemen. Het wordt al snel materialistisch genoemd. Veel mensen schamen zich zelfs voor hun droom van een boot, een auto, een villa, een kunstcollectie…

Het helpt als je je wensen verdeelt in dingen die je graag zou willen
* hebben
* leren
* doen

Niet-financiële doelen

Je maximale levensstijl draait niet alleen om genoeg geld, maar ook om genoeg tijd en energie.

Voor mij is plaatsonafhankelijk kunnen werken, in ieder geval een deel van het jaar, een must. In mijn maximale levensstijl is het gewoon om regelmatig een tijdje ergens anders te kunnen leven.

Maar een paar maanden 200% knallen voor mijn klanten moet ook kunnen. Hiervoor moet ik wel fit zijn, een belangrijk doel binnen mijn bedrijf.

Dit zijn twee voorbeelden, maar je merkt al snel dat iedere wens invloed heeft op je manier van werken en je prioriteiten.

Veranderen

In mijn geval moest ik een ‘gewoon’ bedrijf veranderen in een lifestyle business. Ik vond dat niet makkelijk.

Het uitspreken van wensen die onbereikbaar leken, het afleren van aangeleerd gedrag en ‘gewone’ gewoontes, het viel niet mee.

(En leg het maar eens aan je vader uit die net na jaren met tegenzin van 9 tot 5 op een kantoor te hebben gezeten met pensioen is gegaan.)

Het resultaat is het gevoel van een nieuw begin met heel veel ruimte. Het kan echt.

 

Binnen 30 minuten weten WAT je DIRECT kan doen
  • Wil jij inzicht krijgen in wat voor jou als (toekomstig) koffie-ondernemer een goede volgende stap is?
  • Meld je dan nu aan voor een gratis waardescan en bepaal jouw volgende stap als koffie-ondernemer, zodat je ruimte krijgt voor actie.
  • De waardescan is een telefonische sessie van ongeveer 30 minuten met Moniek Smit.


Ja, ik wil een GRATIS persoonlijke waardescan
 
Naam
E-mailadres *
Je gegevens worden nooit gedeeld met derden