In de serie Koffiezaken komen artikelen, gepubliceerd in CoffeePro, nog een keer voorbij. In de artikelen lees je over gedreven (horeca)ondernemers en hun zaak.

Eén ding hebben de ondernemers gemeen: een uitgesproken passie voor koffie. Iedere blogpost in deze serie wordt afgesloten met een update van de ondernemer zelf.

 

IJspressi in Almere

Gepubliceerd in april 2013

Tien jaar geleden gingen Inge de Boer en Martijn Olislagers met een enkele reis naar Ghana. Vandaag hebben ze twee kinderen en openen ze binnenkort hun tweede ijssalon/espressobar, in Almere. Enthousiast vertellen ze over hun avonturen en dromen.

Niet alleen voor hipsters

In het centrum van Almere ging ik op zoek naar IJspressi, de ijssalon en espressobar waar tweevoudig Dutch Barista Championship finalist Inge de Boer haar koffiehart laat kloppen. IJspressi is geen specialty coffee bar waar hipsters zien en gezien worden, dat merk je direct als je binnenkomt.

De zaak is verdeeld in een ijssalon aan de linkerkant en een espressobar aan de rechterkant. De ijsvitrine is enorm, “alsof er een UFO is geland” zegt Martijn trots. In de zomer kunnen gasten kiezen uit meer dan 60 soorten ijs, echt ambachtelijk ijs.

Haringijs en spruitjesijs

IJspressi staat bekend om het introduceren van ijs met opmerkelijke smaken die toch lekker gevonden worden door Almere. Zo komen veel mensen speciaal voor dropijs, rozenijs, spruitjesijs en haringijs. Voor Martijn is niets te gek om in ieder geval uit te proberen.

De espressobar wordt opgesierd door de knalroze LaMarzocco espressomachine. Als je verder kijkt, zie je een goed georganiseerde werkplek voor een efficiënte barista. Functioneel zonder fratsen. Koffieleverancier Caffe Kimbo zorgt voor een Italiaans tintje. Het koffiemenu verraadt de voorkeur van Inge: recepten met chocolade en caramel zijn favoriet.

Latte macchiato en chocolade

De liefde voor chocolade, ook in en bij de koffie, maakt Inge als barista anders dan veel andere barista’s. Ze vindt koffie fantastisch en het baristavak een uitdaging én ze vindt een latte macchiato met caramelsiroop net zo belangrijk als een pure espresso. Barista’s als de Boer verrijken de koffiewereld en met haar finaleplaatsen op het Barista Championship in 2011 en 2012 laat ze zien dat kwaliteit en klantgerichtheid tot goede resultaten leiden.

Jaren geleden, in Ghana, werden gekke situaties heel normaal. Twee jaar leefden en werkten Inge en Martijn in Ghana en maakten ze de verbinding tussen een westers bedrijf en de lokale bevolking. “Als je echt iets wilt, dan komt het wel op je pad”, zegt Inge en met die gedachte voelen ze zich vrij om, terug in Nederland, te gaan ondernemen.

Het kan in….. Almere

Na twee jaar samen een ijssalon te hebben gerund in Castricum, merken ze dat ze meer willen: meer ruimte, meer klanten en meer mogelijkheden. Ze vinden meer in Almere. Het ijs ging mee en voor koffie kwam meer ruimte. In de zaak in Castricum zorgde Jasper Overdevest van Caffe Kimbo al voor een eerste kennismaking met het baristavak, in Almere zet Kimbo samen met Inge de espressobar neer.

IJspressi staat voor producten van goede kwaliteit die aan blijven sluiten bij het publiek in het centrum van Almere. Een single origin koffie met een uitgesproken smaak staat niet op de kaart, maar is na navraag wel beschikbaar voor de liefhebber. “We zijn hier om de mensen in Almere te bedienen” benadrukt Inge, “we zijn hier niet om de mensen op te voeden of de les te lezen”.

Goed en snel

Inge maakt topkoffie, ook als het druk is. “We hebben een eigen systeem om de koffie goed en snel te serveren, als het druk is staan we met z’n vieren rond de espressomachine.” De knalroze LaMarzocco is bij IJspressi echt gereedschap dat met liefde wordt gebruikt.

Bij de kwaliteit van het ijs en de koffie past goede thee. Je vindt bij IJspressi geen theezakjes, maar losse thee van Tea Bar in Amsterdam. De chocolade voor de warme choco komt niet uit een pak. Vier soorten vers gesmolten chocolade staan klaar om te worden vermengd met warme melk of sojadrink.

Almere Oostvaarders

Praten met Inge  en Martijn is als een ritje in de wildwaterbaan. Ze zijn niet te stoppen en gaan altijd door, ook met ondernemen. Een tweede zaak wordt verbouwd, bij het treinstation  Almere Oostvaarders. Om de mensen goed te kunnen bedienen, kiest de Boer hier voor een ander systeem om goede koffie snel te serveren. Met een volautomaat en een melkopschuimmachine gaat ze voor de hoogste kwaliteit, haalbaar op die locatie.

De tweede zaak wordt een kleine en eenvoudige versie van de IJspressi in het centrum. Het assortiment ijs zal kleiner zijn. Een aantal recepten verdwijnen van het menu. “Onze bereiding is soms te uitgebreid voor die locatie. Ik doe het dan liever helemaal niet, in plaats van het half te doen.”

Toegankelijke kwaliteit

IJspressi is een zaak waar met kwaliteit een boterham wordt verdiend. Eigenaren Inge de Boer en Martijn Olislagers houden van hun producten en geven de mensen graag het beste. Hierin gaan ze ver, ze zijn niet snel tevreden en gaan door tot het mogelijke behaald is. Dit bracht Inge tweemaal in de finale van het Dutch Barista Championship. Belangrijker nog: het brengt de mensen in Almere ijs en koffie van zeer hoge kwaliteit, toegankelijk voor iedereen.

 

Update van Inge de Boer, oktober 2013:

Ten tijde dat je ons interviewde zaten we middenin de voorbereidingen van onze 2e locatie, station Oostvaarders. Op dat moment werd er nog druk gebouwd. Halverwege april hebben we daar onze deuren geopend en het was meteen een groot succes!
De bewoners waren enorm blij met een ijssalon in ‘hun wijk’ en we hadden echt het idee dat we in een klein dorpje terecht waren gekomen. Vooral ’s avonds is het daar erg gezellig en gemoedelijk. Veel bewoners plannen hun avondloopje of fietstochtje zo dat ze langs ons komen. Veel vaste gasten die echt de tijd nemen om lekker hun ijsje uit te zoeken en een praatje te maken. Heel anders dan Stad en daardoor ook weer zo leuk.
De koffie wordt erg gewaardeerd maar is daar ook nog volop in ontwikkeling, daar gaan we vanaf volgend seizoen meer op inzetten. Nu hebben we een winterstop ingelast, wanneer het mooie weer weer begint, gaan wij weer los in “Oostvaarders”. (al namen veel bewoners daar dat ons niet in dank af. Ik heb al aardig wat kopjes koffie in Stad weg moeten geven om de teleurstelling wat te verzachten.
Martijn en ik maken altijd de grap: ‘ bij elke nieuwe zaak een nieuw kind’. Nou, dat is deze keer ook weer uitgekomen. We verwachten onze 3e zoon in januari 2014. Wij denken groot in alles: groot bedrijf, groot gezin. En als je alles tegelijk probeert, dan lukt er altijd wel wat….. 🙂 We zijn superblij.
Veel mensen vragen ons hoe we dat doen, dat is een kwestie van goed kunnen organiseren. Er zijn natuurlijk genoeg hectische momenten, maar met een goede planning, flexibele instelling, fijn personeel en je hoofd koel houden kom je een aardig eind.
We hebben met onze nieuwe La Marzocco, twee extra molens (Mahlkönig en Mazzer) en extra trainingen voor onze barista’s ingezet op een (nog) hogere kwaliteit van de koffie. Zeker na het meedoen met de DBC wilden we dat graag met onze medewerkers en zeker onze gasten(!) delen.
Het heeft geresulteerd in een stijgende koffie-omzet afgelopen jaar en in een 3e plek in de Misset Koffie Top 100, waar we natuurlijk superblij mee zijn! Wat we nu actiever doen is de specialty coffee meer naar voren schuiven, actiever aanbieden. Dat wordt echt gewaardeerd door onze vaste gasten.