In de serie Koffiezaken komen artikelen, gepubliceerd in CoffeePro, nog een keer voorbij. In de artikelen lees je over gedreven (horeca)ondernemers en hun zaak.

Eén ding hebben de ondernemers gemeen: een uitgesproken passie voor koffie. Iedere blogpost in deze serie wordt afgesloten met een update van de ondernemer zelf.

Semmelink Koffie en Thee in Lochem

Gepubliceerd in februari 2013

 

Het is koud en nat als ik door Lochem naar de Markt wandel, op weg naar Semmelink Koffie en Thee Schenkerij. Zodra ik binnen stap, is het warm en voel ik mij thuis.

Bucketlist

Drikus en Anjo Semmelink openden in juni 2011 de deuren van de koffie- en theeschenkerij en winkel. Samen besloten ze een wens van de bucketlist van Drikus uit te laten komen.

Al jaren liep hij met het idee rond een eigen zaak te beginnen. Na een plotseling overlijden van een collega kwam het ‘nu-of-nooit’gevoel binnen. Het vrijkomen van het prachtige pand aan de Markt zorgde voor een snelle beslissing, ze gaan er voor.

Ervaring en een remmende factor

Drikus werkte bij Koffiebranderij De Drie Mollen (nu United Coffee), Deac, Hesselink Koffie en Koffiebranderij Peeze.

Tweemaal stond hij in de finale van het Dutch Cuptaster Championship. Ervaring met koffie en apparatuur heeft hij ruim voldoende, het runnen van een eigen zaak is nieuw.

Binnen een maand zet hij de plannen uit zijn hoofd op papier en krijgen Drikus en Anjo groen licht van de bank. Drikus zal voor de operationele zaken verantwoordelijk zijn, Anjo voor administratieve en financiële zaken.

Drikus: “Anjo is mijn remmende factor, ze zorgt ervoor dat nieuwe projecten ook haalbaar zijn.”

Op bezoek

Als ik met Drikus aan tafel ga zitten, brandt hij los. Vol enthousiasme vertelt hij over zijn zaak, zijn koffie en thee en zijn gasten. Als kind werd hij omringd door koks en kookboeken. Trots is hij op zijn verzameling boeken over koffie, thee en cacao, voor iedereen toegankelijk in de boekenkast. Alleen deze boekenkast is een bezoekje al waard. Van collector’s items tot stripboekjes, alles te leen als je het vriendelijk vraagt.

Bijzonder is dat iedere gast, van scholier tot hun oma en opa, zich thuisvoelt bij Drikus en Anjo. Dit is mogelijk als de inrichting, de producten en de sfeer helemaal bij de eigenaren passen. Het voelt alsof je bij Drikus en Anjo op bezoek bent, daar waar je je snel thuis voelt.

Zelf noemt Drikus de sfeer in zijn zaak “perfect door imperfectie”. Trots is hij op zijn vermelding in de Koffie Top 100, voor hem een bewijs dat hij op de goede weg zit.

Leveranciers

Drikus koos niet voor één koffieleverancier, maar voor een assortiment van single origin koffies van verschillende branderijen. Hij stelt zelf melanges samen die hij verkoopt.

Het winkelgedeelte van de zaak laat een indrukwekkend assortiment koffieapparatuur, servies, chocolade, koffie en thee zien. Zelfs voor een winkel in een drukke winkelstraat zou dit een groot assortiment zijn.

Drikus legt uit dat hij verder geen voorraad van apparaten heeft. “Als een klant een apparaat koopt, kan hij het apparaat uit de winkel direct mee naar huis nemen. Als het apparaat ook echt bevalt, bestel ik er pas één voor de klant.”

Dromen

Dat Drikus en Anjo Semmelink geen spijt hebben van hun besluit om een eigen zaak te starten in Lochem, ligt voor de hand. Drikus denkt zelfs stiekem aan een volgende stap: zelf koffie branden. Hij weet al precies waar de brander moet komen te staan. Zodra Anjo groen licht geeft, zal ook deze wens uitkomen.

Als ik vertrek krijg ik nog een paar wijze woorden mee die van de opa van Drikus komen. Woorden die het verhaal van Semmelink Koffie en Thee in één zin vatten: “De dag dat je niet meer leert, ben je dood.”

 

 

 

Update van Drikus Semmelink, oktober 2013:

Hier gaat alles lekker zijn gangetje. We hebben halverwege dit jaar onze verplichtingen aan de bank allemaal voldaan en zijn dus nu schuldenvrij. Dat geeft wel een vrij gevoel.

Steeds meer mensen weten ons te vinden en de kwaliteit die wij leveren te waarderen. Ze voelen zich op hun gemak bij ons en blijven terugkomen. dat is voor Anjo en mij het teken dat we het goed doen.

We eindigden vorig jaar op de 23 plek in de Misset Koffie Top 100. We gingen dit jaar voor een plek bij de top 10. We zijn uiteindelijk 4e geworden en daar zijn we heel blij mee. Ook weer een bevestiging voor ons dat we het goed doen.

We hebben in de schenkerij het assortiment uitgebreid met een 5-tal pistolets, een tosti en een saucijzenbroodje. We merkten dat er vraag was naar iets hartigs naast al het zoets wat wij serveren. Maar we wilden niet te veel toevoegen, omdat we geen lunchroom willen zijn/worden.

Tevens serveren wij nu slow coffee uit de Clever dripper, Chemex, Syphon, Aeropress, cafetiere of V60. Elke maand hebben we drie single origins waaruit men kan kiezen. En dat begint goed te lopen. Elke dag gaat er wel een slow coffee uit. En dat in het Oosten.

In de winkel hebben we met name het assortiment thee uitgebreid. Wij kunnen nu meer dan 50 soorten thee leveren.

De eerste vrijblijvende offertes voor een koffiebrandinstallatie zijn ook al binnen. Maar dat gaat pas volgend jaar spelen. Eerst alles nog maar eens goed door laten rekenen door Anjo.

 

Semmelink Koffie en Thee