Menu voor toeristen
In december 2012 reisde ik met mijn vriendin door Cambodja en Vietnam. Direct bij de eerste maaltijd na aankomst in Cambodja gooide ik alle horeca’regels’ naar mijn achterhoofd.
Zo’n beetje ieder restaurant had hetzelfde menu: ‘we have everything’. Vaak was het fysieke menu zo dik en zwaar als een foto-album van een baby met te trotse ouders.
Het menu is overigens speciaal gemaakt voor toeristen (die worden geacht binnen dertig seconden een keuze te maken). Locals weten waar het restaurant (of streetcart) om bekend staat, de specialiteit. Toeristen komen niet achter de specialiteit voordat hij aan een tafeltje zit. Als hij er naar vraagt krijgt hij steevast het bekende: “We have everything”. Dus everything it is.
Gordon Ramsey zou direct gaan snijden in de kaart, want hoe kan je voor al die honderden gerechten een voorraad hebben? Zonder koelkast! Zonder noemenswaardige keuken! Als de stroom weer eens niet werkt! Het antwoord is eenvoudig.
Zodra de toerist iets aanwijst (of, haha, uit probeert te spreken!), dan kijk je triest en zeg je ernstig: “No have”. Dit herhaal je tot de toerist iets bestelt wat dichtbij de specialiteit komt. Fried rice ofzo.
De verwachting van de toerist is ondertussen tot een dieptepunt gedaald. Hij probeert een comfortabele houding te vinden op de plakkerige, plastic stoel en begint alvast een lepel op te poetsen (of de stokjes natuurlijk). In no time staat het eten voor de neus. Het is compleet niet wat er werd verwacht, maar wel wat er is besteld. Het ruikt heerlijk en het smaakt geweldig. Iedere keer weer.
Indrukwekkend hoe er bij iedere maaltijd weer met minimale middelen een verwachting werd overtroffen. Gewoon door dat waar het echt om gaat heel goed te doen: lekker eten maken. Daar komen de mensen voor terug.
Onderstaand het meest opmerkelijke menukaartje in Cambodja. We hebben niks besteld, was veel te duur.
Doe mij maar spruitjes met satésaus. #haha #laatstekeer
Battambang, leuke en mooie stad! The White Rose is een heel bekend restaurantje, zeer lekker, niet zo goedkoop maar je krijgt er geen voedselvergiftiging als je er gaat eten
Vol toeristen op de bovenverdieping en locals op de begane grond. De menukaart is overdonderend én de fruitshakes zijn dé beste van Azië….de koffie’s trouwens zijn ook ‘speciaal’. Meestal koud met veel gesuikerde melkpoeder en de koffie heeft zo’n chocolade achtige smaak. Niet mijn ding, maar de moeite om eens te proeven!