Het nieuwe Senseo® heeft niet alleen een ander jasje gekregen, er zit echt iets anders in de bekende pads. Senseo® is er beter van geworden.

Douwe Egberts belooft alle Senseo®drinkers (60% van de Nederlanders drinkt wel eens Senseo®) een ware smaakrevolutie. Niet alleen zouden de ‘gewone’ Senseo® Originals zijn verbeterd, met het nieuwe Senseo® Lungo biedt Douwe Egberts nog meer aroma en smaak. De nieuwe topman van D.E. Master Blenders 1753 versterkt de belofte. Michiel Herkemij in NRC (9-6-2012): “Je kunt niet ongestraft wat koffie uit de pads halen”.

Ik onderzocht of ik mijn mening over de kwaliteit en smaak van Senseo® zou moeten bijstellen, nu de verbeteringen doorgevoerd zijn. Hiervoor maakte ik gebruik van een nieuwe Senseo® Twist, vriendelijk beschikbaar gesteld door Philips. Senseo® Twist heeft een ‘touch panel’ waarmee je kan kiezen voor een kop koffie van 120-125ml of 60ml. (De Chinese Fire-versie biedt een optie om zelf een hoeveelheid tussen 0 en 145ml in te stellen.)

Ik kies ervoor om de cappuccino- en smaakjes-variaties niet te proeven en mij te richten op de ontwikkeling van de koffiesmaak.

Ik vergelijk het ‘oude’ Senseo® Regular met het nieuwe Senseo® Regular en proef vijf variaties van Senseo® Lungo.

De uitkomst van de test is mijn mening, ik heb geen beschikking over een consumentenpanel en heb geen gemiddelde consumentensmaak (wie wel?).

Senseo® Regular: Meer koffie, betere smaak

Er zit meer koffie in de nieuwe Senseo® Regular pads. Een steekproef wijst uit dat er ongeveer een halve gram meer koffie in een pad zit. Dat moet verschil maken in smaak.

Het ‘oude’ Senseo® regular: 120ml: waterig, flauw en een onaangename nasmaak. 60ml: muf zurig, onaanvaardbaar.

Het nieuwe Senseo® regular: 120ml: waterig, neutraal, dof. 60ml: balans zuur/bitter, neutraal, niet spannend, nasmaak neutraal, acceptabel.

Al lijkt de omschrijving van het nieuwe Senseo® Regular negatief, het is ruimschoots beter dan het ‘oude’ Senseo®. Het kopje van 60ml krijgt een voldoende. Het kopje van 120ml krijgt een onvoldoende.

Koffiesterkte en Lungo

Het verschil tussen de smaak van een kopje Senseo®koffie van 120ml en 60ml is groot. De Senseo® Twist van Philips gebruikt de hoeveelheid water om de gewenste sterkte te bepalen. Een kopje van 60ml zou sterk zijn, die van 120ml minder sterk. Dit klinkt logisch, meer water maakt slapper, toch?

Ik schreef al eerder een uitgebreide post over koffiesterkte. Een fragment:

  • Het resultaat van veel water over weinig koffie is een overextractie met een sterk bittere smaak. Een extra schepje koffie zorgt dan voor een kop koffie met een minder sterke smaak.
  • Het resultaat van weinig water over veel koffie is een onderextractie met een sterk zure smaak. Het gebruik van minder koffie zorgt dan voor een kop koffie met een minder sterke smaak.

Bij een kopje van 60ml laat de Senseo® Twist minder water over dezelfde hoeveelheid koffie lopen (met dezelfde maalgraad) als bij het kopje van 120ml. Het water extraheert daardoor minder smaak uit de koffie, maar wel genoeg om een balans te krijgen tussen de zure en bittere smaken in de koffie.

Als je uit een koffiepad met 60ml water een goede balans bereikt, is het niet mogelijk om bij 120ml water nog altijd een goede balans te hebben. De aangename smaken en aroma’s zijn dan simpelweg gebruikt en wat overblijft zijn muffe, onaangename smaken.

Naar mijn mening is een kop Senseo® koffie van 120ml een overextractie. Hierbij smaakt de koffie in eerste instantie wellicht slapper, maar zorgt de wrange nasmaak voor onaangenaamheid. (Voor veel koffiedrinkers het moment om melk en suiker toe te voegen.)

Senseo® Lungo

Bovenstaande in acht genomen, proefde ik uiteindelijk de vijf Senseo® Lungo variaties enkel als kopje van 60ml. (De zesde variatie, Decaffeinato, laat ik buiten beschouwing.) Overigens is de naam Lungo in dit geval wat ongelukkig, dit staat juist voor een langere koffie. Ik proefde een paar variaties ‘in het lang’, maar vind ook bij de Lungo variaties de 120ml kopjes niet aangenaam.

Het eerste wat opvalt is dat de Senseo® Lungo variaties hoger gedoseerd zijn dan de Original variaties (o.a. Regular). Tussen een halve en een hele gram meer koffie per pad. De maalgraad is duidelijk fijner en de brandgraad varieert.

De Senseo® Lungo variaties hebben prachtige namen met een, toch wat vage, smaakomschrijving. Intens en langdurig, intens en krachtig, sterk en uitgesproken, fris en mild, rijk en complex.

Tijdens het proeven blijkt dat er duidelijke verschillen tussen de variaties zitten en ze vrij makkelijk van mild naar krachtig geordend kunnen worden:

Delicato: zacht, rins met wel een scherpe nasmaak. Lijkt het meeste op de Senseo Regular, maar heeft zeker een vollere smaak.

Tradizionale: zuur en bitter in balans, licht zoet, evenwichtig, fris, zacht. Prima koffiesmaak.

Expressivo: vol en kruidig, lauriersmaak, rond. Weinig nasmaak.

Intenso: scherp, kruidig, bittere nasmaak.

Forte: scherp, hoekig, aards. Scherpe, langdurige nasmaak.

Alle Lungo varianten (60ml) zijn acceptabel en hebben ieder een eigen smaak.

Conclusie

Mijn espressomachine, chemex, aeropress en koffiemolen hoeven niet te vrezen: Senseo® kan nog lang niet op tegen versgemalen koffiebonen, verwerkt tot een volle, romige espresso of een soepele filterkoffie.

Voor de huidige Senseo®liefhebber is er enkel goed nieuws: meer koffie, meer smaak, meer keuze en de kans om de koffie zonder te veel water te proeven. Een revolutie vind ik wat ver gaan, maar een verbetering is het zeker.